Judo

Judons födelseår brukar räknas till 1882 då Jigoro Kano grundar dojon Kodokan. Jigoro Kano studerade själv flera olika jiujitsu-stilar och formade utifrån dessa en modern tävlingsidrott, men också en livsfilosofi. Judons filosofi sammanfattas av Jigoro Kano i två grundprinciper: seiryoku zenyo (”bästa möjliga användning av kropp o psyke”) och jita kyoei (”ömsesidig hjälp leder till ömsesidig välgång och förståelse”). Den första principen sammanfattar alla de fysikens lagar som judo handlar om, om hävstångsprincip, kraft och motkraft osv. Den andra principen handlar om den värdegrund som vi förmedlar till de aktiva.

Sedan 1964 är judo en OS-sport och får då stor medial uppmärksamhet. Ofta har det varit den OS-sport med flest antal deltagare. Man vinner en judomatch genom att kasta sin motståndare med ett perfekt kast, eller genom att hålla fast motståndaren i mattan mer än 20 sekunder. Är du över 14 år kan du också vinna genom att få motståndaren att ge upp genom att arm- eller halslås. Det går också att tävla i kata, en sorts uppvisningsgren. Kata är också något man tränar till de svarta bältena och som ger oss möjlighet att träna långt upp i åldrarna.

Även för den som inte tävlar är judo en fantastisk sport. Du tränar hela kroppen och det är något i princip alla kan träna. Det finns till exempel särskilda träningsprogram för äldre för att ge falltrygghet och det finns handikapp-judo och mycket annat. Judo är inte självförsvar. Naturligtvis blir du tryggare om du tränar judo, men det vi lär oss är inte primärt försvarstekniker. I Ljungbyhed Kampsport finns dock kunskap och kompetens även för de som vill träna judo eller BJJ för att lära sig självförsvar.